Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
PREDNOSTI AGAVE ŠEĆERA

PREDNOSTI AGAVE ŠEĆERA

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice verovatno već koristite neku od zdravijih alternativa za rafinisani šećer i veštačke zaslađivače. Jedna od njih je agave sirup. Ovaj zaslađivač je vrlo brzo stekao popularnost pre svega zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu. Porodici zdravijih zaslađivača sada se pridružuje i agave šećer, sasvim nov proizvod koji se od nedavno nalazi na našem tržištu.

Agave šećer se dobija od meksičkog kaktusa plave agave. Radi se zapravo o dehidriranom obliku agave sirupa čijim sušenjem se izdvaja vlaga. Ceo proces se odvija polako, na niskim temperaturama koje ne prelaze 42 stepena. Na ovaj način šećer ostaje sirov, prijatnog je ukusa a granulozna struktura sprečava slepljivanje. Agave šećer ima svojstva agave sirupa ali poseduje i određene prednosti.  Zbog tečne konzistencije upotreba agave sirupa zahteva prilagođavanje recepata u smislu smanjenja tečnosti, pa se može dogoditi da omiljeni kolač ne ispadne onako kako ste očekivali.  Iz ovog razloga agave šećer je znatno praktičniji za upotrebu.  Lako se dozira i može se koristiti za sve vrste poslastica: kolače, torte, peciva, keks, pudinge, sladoled...  Prednost u odnosu na agave sirup mu  treba dati i kod pripreme testa za keks jer će keks imati znatno hrskaviju teksturu. Pogodan je i za zaslađivanje raznih napitaka poput čaja, kafe, limunade... Posebno je praktičan za zaslađivanje kafe jer joj ne menja ukus, a fina granulacija omogućava lako doziranje i rastvaranje. S obzirom da se postupak dehidracije sirupa odvija na temperaturi do 42 stepena, radi se o sirovom proizvodu koji se može koristiti u pripremi svih vrsta sirovih poslastica.

Agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi.  Glikemijski indeks je isti kao i kod agave sirupa od koga se dobija i iznosi 17, što je niže čak i u odnosu na fruktozu. Zbog ovog svojstva mogu ga koristiti u ograničenim količinama i dijabetičari. Naravno, o preciznim količinama uvek se treba konsultovati sa lekarom.

Sto gama agave šećera sadrži  378 kcal što je približno kalorijskoj vrednosti običnog konzumnog šečera, ali pošto je za 30%--40% slađi od njega dodaje se u manjim količinama.

Plavi kaktus agave od kojeg se dobija agave šećer raste u ekološki čistim predelima bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava. Superfood agave šećer proizveden je po visokim standardima strogo konrolisane organske proizvodnje, bez upotrebe veštačkih đubriva, herbicida i pesticida.

POSETITE NAŠ E-SHOP