Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
Superfood KOKOSOV ŠEĆER - zdravija alternativa

Superfood KOKOSOV ŠEĆER - zdravija alternativa

Prvi ukus koji svako novorođenče oseti po dolasku na svet je sladak jer je i majčino mleko slatkog ukusa. Konzumiranjem slatkiša podsvesno se se kasnije u životu sećamo tih lepih trenutaka zadovoljstva i povezanosti. Istina je da nepca vole sladak ukus ali činjenica je takođe da preterani unos šećera izaziva brojne zdravstvene probleme.  Može li se uživati u slatkom zalogaju a da se ne ugrozi zdravlje? Kao i u svemu u životu i u ovom slučaju potrebno je pronaći pravu meru. Najjednostavniji savet bi bio da slatkiše treba jesti povremeno i umereno. Za svoju porodicu i sebe birajte najbolje, zato kada god imate mogućnosti sami napravite poslastice jer jedino tako možete biti sigurni šta zaista unosite u svoj organizam. Prilikom pripreme poslastica pažljivo birajte sastojke. Pronađite zdravije alternative za belo brašno, margarin i beli šećer. Koristite integralna brašna, semenke, jezgrasto voće, kokosovo ulje i naravno posebnu pažnju obratite na izbor zaslađivača. Kokosov šećer je jedna od kvalitetnijih alternativa kada su zaslađivači u pitanju.

Kokosovo šećer je prirodni šećer dobijen od cvetova kokosovog drveta. Nastaje preradom cvetnog sirupa odnosno njegovom kristalizacijom. Proizveden je po visokim standardima kontrolisane organske proizvodnje bez upotrebe veštačkih đubriva, herbicida i pesticida. Ne sadrži aditive, izbeljivače, niti bilo koje druge hemikalije.

Kokosov šećer je jednako sladak kao beli ili smeđi šećer pa ga možete koristiti kao zdraviju zamenu u odnosu 1:1. Fine teksture, sitniji od belog i trščanog šećera pa se brzo otapa u tečnosti. Pogodan je za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka, kolača, keksa i svih drugih poslastica.

Prefinjen ukus je nešto što izdvaja kokosov šećer od ostalih zaslađivača. Ukus karamele daje posebnu notu čak i najjednostavnijim poslasticama.

S obzirom da prolazi kroz minimalnu preradu kokosov šećer zadržava hranljivu vrednost. Sadrži određenu količinu vitamina, minerala i aminokiselina. Od vitamina su zastupljeni vitamini B kompleksa B1, B2, B3, B5 i B6 a od minerala gvožđe, kalijum, magnezijum, kalcijum, cink i hrom. Pored navedenih vitamina i minerala sadrži i 10 aminokiselina.

Još jedna prednost kokosovog šećera u odnosu na druge zaslađivače je niži glikemijski indeks. U poređenju sa običnim belim šećerom čiji je indeks 68 ali i sa nekim zdravijim alternativama poput meda ili javorovog sirupa čiji su glikemijski indeksi takođe oko 70, GI kokosovog  šećera je između 35-54 prema rezultatima koji su objavljeni u Filipinima, Japanu i  Australiji. Ovo svojstvo potiče od izvesne količine inulina biljnog vlakna koji usporava apsorpciju šećera. Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera nakon uzimanja određene vrste hrane. Poznavanje glikemijskog indeksa je posebno važno za dijabetičare jer je jedan od najvažnijih faktora za sastavljanje jelovnika koji će obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti. Dijabetičari bi trebali da da usklade konzumaciju kokosovog šećera u skladu sa propisanim jelovnikom odnosno preporučenom količinom ugljenih hidrata i kalorija kao i sa propisanom terapijom.

I na kraju ali ništa manje važno je izveštaj FAO koja je izvestila da je kokosov šećer u pogledu održive proizvodnje zaslađivač broj jedan u svetu.

POSETITE NAŠ E-SHOP