Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
KOKOSOV ŠEĆER - ZAŠTO JE ZDRAVIJI?

KOKOSOV ŠEĆER - ZAŠTO JE ZDRAVIJI?

Kokosova palma je jedno od najplodnijih i najrasprostranjenijih drveća na svetu. Svi delovi ovog drveta imaju mnogobrojne mogućnosti upotrebe u ljudskoj ishrani. Iz njegovog ploda se dobija kokos, kokosovo mleko, kokosova voda i kokosovo ulje. Ali to nije sve. Pre nego što se cvet pretvori u plod on daruje nektar iz koga nastaje jedan od najzdravijih prirodnih zaslađivača- kokosov šećer. Danas se sve više ljudi okreće zdravijim alternativama za beli šećer a jedna od njih je upravo kokosov šećer. Za razliku od belog šećera kokosov šećer nije samo izvor praznih kalorija. Hranljiva vrednost kokosovog šećera je mnogo veća ne samo u odnosu na beli šećer već i u odnosu na druge šećere i neke zaslađivače. Zahvaljujući načinu obrade koji se odvija na niskim temperaturama bez rafinisanja i dodavanja bilo kakvih aditiva kokosov šećer zadržava hranljivu vrednost.  Pošto se radi o organskoj proizvodnji koristi po zdravlje su višestruke. Kokosov šećer sadrži vitamine B kompleksa poput B1, B2, B3, B6, kao i minerale poput gvožđa, kalijuma, magneziujma, cinka i hroma, kao i 10 aminokiselina. Količina vitamina i minerala u kokosovom šećeru je veća i u odnosu na trščani šećer. Osim toga u kokosovom šećeru se nalazi inulin, vrsta biljnog vlakna koja usporava apsorpciju šećera. Iz ovog razloga kokosov šećer se svrstava u grupu zaslađivča sa nižim glikemijskim indeksom koji se kreće 35-54. Poznavanje glikemijskog indeksa je posebno važno za obolele od dijabetesa ali i za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Inulin u kokosovom šećeru je prebiotik koji je važan za zdravu crevnu  floru.

Superfood organski kokosov šećer je prijatnog  ukusa koji podseća na karamelu te ga možete koristiti čak i ako ne volite ukus kokosovog brašna. Brzo se rastapa i u hladnim i u toplim tečnostima a pogodan je i za termičku obradu. Zahvaljujući ovim svojstvima kokosov šećer nalazi široku primenu u ishrani. Idealan je za pripremu svih vrsta poslastica, frapea, smutija, pudinga, sladoleda... Slast mu je ista kao kod komercijalnog belog ili žutog šećera, što predstavlja dodatnu prednost kokosovog šećera u odnosu na druge vrste zdravijih zaslađivača. Sa kokosovim šećerom nećete morati da eksperimentišete i prilagođavate recepte čime štedite vreme, a i ne rizikujete da vam kolači ne uspeju.  Dovoljno je samo da beli šećer zamenite kokosovim šećerom u odnosu 1:1.

Ako već ne možete da odolite poslasticama, zasladite se na zdraviji način. Jednom kada osetite prednosti korišćenja kokosovog šećera sigurni smo da će postati neizostavni deo vaše kuhinje.

POSETITE NAŠU E-PRODAVNICU