Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
HRANOM PROTIV ZIMSKE HLADNOĆE

HRANOM PROTIV ZIMSKE HLADNOĆE

Zima je na pragu,  a hladni zimski dani zahtevaju više od tople garderobe. Da bi smo lakše podneli hladnoću, podigli imunitet, izbegli grip i zimske prehlade, trebalo bi obratiti pažnju na ishranu. Pravilan izbor namirnica će nam pomoći da se lakše adaptiramo na zimske uslove. Ali danas kada police prodavnica imaju istu ponudu tokom cele godine, i kada zahvaljujući toj ponudi gotovo ne razaznajemo koje je godišnje doba, na mestu je pitanje- šta od svih tih namirnica odabrati?

Neki stari medicinski sistemi poput kineske tradicionalne medicine govore o energetskim svojstvima hrane, odnosno o usklađivanju ishrane sa prirodom i njenim ciklusima. To bi značilo da konzumiramo one namirnice koje nam sama priroda obezbeđuje u određeno doba godine.  Ukoliko osluškujete svoj organizam i sami ćete primetiti da vam se tokom zime jede hrana koja sadrži veću količinu masti i proteina, za razliku od proleća i leta kada posežete za laganijim namirnicama.

U ovo doba godine više prija topla, kuvana hrana. Preporučuje se korenasto povrće poput šargarepe, cvekle, celera, krompira, batata, crnog i belog luka, rotkve, zatim mahunarke  kao što su pasulj, leblebija, sočivo, orašasto voće- orasi, lešnici, bademi... Suvo voće je takođe dobar izbor u zimskom periodu. Kada je o žitaricama reč, idealna je heljda jer greje organizam. Kaša od heljde je tradicionalni doručak u hladnim zemljama kao što je Rusija.

Prilikom pripreme hrane dobro bi bilo da se koriste začini koji imaju svojstvo da greju. To se pre svega odnosi na ljute začine kao što su ljuta paprika, đumbir, biber, ren, beli i crni luk, ali i cimet i karanfilić. Začini ne samo da poboljšavaju ukus jela, već imaju i snažna antibakterijska svojstva, te će dobro doći kao prevencija od respiratornih infekcija. Posebno su korisni ljuti začini koji pospešuju izbacivanje sluzi tokom ovih problema. Tople, fino začinjene čorbice pravi su izbor tokom zimskog perioda. Ne bi trebalo zaboraviti ni tople napitke poput čajeva. Zimi je svakako nezaobilazan  čaj od đumbira. Podstiče cirkulaciju, greje, daje energiju a ima i snažna antiseptična svojstva.  Zova i lipa su odlične za prehladu, kao i čaj od šipka kao jedan od najboljih izvora vitamina C.

Kada je voće u pitanju, nekako po navici zimi posežemo za većom količinom južnog voća. Ipak, južno voće poput pomorandži, mandarina, banana ili kivija ima svojstvo da hladi organizam. Sva sirova hrana takođe hladi organizam. Zimi bi zato trebalo jesti  namirnice koje će nas ugrejati a ne dodatno rashladiti.

Dobro bi bilo da se vratimo nekim tradicionalnim poslasticama poput pečene jabuke, pečene bundeve i kompota. Ukusno, jednostavno za pripremu, zdravo i jeftino. Neka vam nekoliko narednih recepata posluži kao inspiracija.

 

Zimski krambl

300 g jabuka

200 g bundeve

100 g suvog grožđa

100 g samlevenih ovsenih ili nekih drugih pahuljica

50 g celih pahuljica

100 g maslaca

3 kašike kokosovog šećera

cimet, karanfilić, đumbir u prahu

Hladan maslac iseći na kockice i pomešati sa mlevenim pahuljicama. Dodati cele pahuljice i kokosov šećer i dobro zamesiti da se sastojci lepo povežu. Uviti testo u foliju i staviti  u zamrzivač ili frižider 15-20 min. Suvo grožđe oprati, preliti toplom vodom i ostaviti malo da odstoji. Jabuke oljuštiti i iceći na kriščice, bundevu iseći na kockice. Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje i dodati oceđeno suvo grožđe i začine. Izvaditi testo iz zamrzivača i izmrviti preko jabuka i bundeve. Staviti da se peče.

 

Tufahije

4 veće jabuke

100 g mlevenih oraha ili nekog drugog orašastog voća

2 kašike suvog grožđa

cimet

kašika kokosovog šećera

kašika kokosovog ulja

Jabuke oprati, izdubiti i puniti mešavinom mlevenih oraha i suvog grožđa. Kokosovo ulje pomešati sa kokosovim šećerom i po malo stavljati na svaku jabuku a zatim staviti da se peku.

 

Frape od bundeve

½ šolje pirea od pečene bundeve

2 dl ovsenog ili nekog drugog mleka

kašičica kokosovog šećera

kašičica rogača u prahu

cimet, karanfilić

Zagrejati mleko. Staviti pire od bundeve u mleko, dodati sve ostale sastojke i izmiksati štapnim mikserom.

POSETITE NAŠ E-SHOP