Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
Najbolji čajevi za postprazničnu detoksikaciju organizma

Najbolji čajevi za postprazničnu detoksikaciju organizma

Čišćenje organizma se obično preporučuje početkom proleća, ali s obzirom da je iza nas period praznika dobro će mu doći jedna lagana detoksikacija. Izdvojte makar jedan dan u nedelji u kom ćete izbaciti sve proizvode životinjskog porekla a umesto njih koristite što više svežeg povrća i voća. U toku procesa detoksikacije organizmu je neophodno obezbediti i dovoljan unos tečnosti. Voda je uvek dobar izbor, ali veliku pomoć u toku procesa čišćenja predstavljaju i biljni čajevi. Zajedničko svojstvo svih čajeva za detoksikaciju je da stimulišu rad jetre i bubrega i podstiču razmenu materija. Da biste izvukli najveću korist veoma je važna pravilna priprema.  Sledi predlog nekoliko najboljih čajeva za detoksikaciju kao i njihova pravilna priprema.

Kopriva

Čaj poznat po svojstvu da čisti krv. Odličan diuretik koji podstiče rad bubrega.

Priprema: Jednu kafenu kašičicu sušenog lista preliti sa 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta pa procediti.

Maslačak

Jedan od najboljih biljnih čajeva za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre i bubrega. Lekovita svojstva poseduju i koren i list. Koren se upotrebljava za poboljšanje funkcije jetre i žuči dok list ima diuretička svojstva. Možete ih koristiti naizmenično.

Priprema čaja od korena maslačka: Dve ravne supene kašike usitnjenog korena maslačka kuvajte u 300 ml vode. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta na dan 20-30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljen.

Čaj od lista maslačka se priprema na isti način kao čaj od koprive.

Čičak

Ova korovska biljka ima brojna lekovita svojstva a posebno se ističe po svom pozitivnom uticaju na jetru. Čičak pospešuje lučenje žuči, čisti i regeneriše jetru. Čaj se priprema na isti način kao i čaj od korena maslačka.

 

Zeleni čaj

Bogat je antioksidansima, poseduje diuretička svojstva, ubrzava metabolizam.

Priprema čaja:  Zagrejati vodu na 70-80 stepeni pa preliti kafenu kašičicu čaja. Ostaviti da stoji 3 minuta a zatim procediti.

 

Đumbir

Čaj od đumbira ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam. On podstiče metabolizam, olakšava probavu,  ubrzava cirkulaciju, podstiče znojenje i izbacivanje toksina putem kože. Može se piti topao i hladan.

Način pripreme: Koren đumbira oljuštite i izrendajte. Kašičicu rendanog đumbira prelijte sa 2 dl vode i ostavite da odstoji poklopljeno 5 minuta. Može se piti i topao i hladan.

POSETITE NAŠ E-SHOP