Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
KOKOS U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE

KOKOS U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE

Kokosova palma je zaista jedno od pravih čuda prirode- kaže Brus Fajv u knjizi Lečenje kokosovim uljem. Retke su biljke koje imaju tako široku primenu. Smatra se da se može koristiti na 1000 načina. Svaki deo kokosove palme koristi se u neku svrhu. Iako ga nazivamo voćem, botanički se kokos klasifikuje kao semenka. To je zapravo najveća semenka koja postoji. Ovaj izvanredan plod ima ne samo hranljiva već i lekovita svojstva, a svoju primenu nalazi i u kozmetici. Kod nas je najduže u upotrebi kokosovo brašno, ili tačnije rečeno rendani kokos, koji se koristi za pripremu kolača. Ako ste do sada kokos koristili samo u ovom obliku možda je vreme da se upoznate sa još nekim proizvodima koji se dobijaju od  ovog čudesnog drveta. Uverite se i sami u sve njegove blagodeti na zdravlje ali i lepotu.

Kokosovo ulje

Ono što čini kokos jednom od najboljih prirodnih namirnica je ulje koje ono sadrži. Hladno ceđeno kokosovo ulje je jedno od najkvalitetnijih i najzdravijih ulja. Pogodno je za pripremu i termičku obradu namirnica jer je stabilno na visokim temperaturama. Kokosovo ulje se lako vari, daje energiju, ubrzava metabolizam, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva... Namažite ujutro kašičicu kokosovog ulja na hleb ili ga dodajte u toplo mleko, čaj, kafu, frape ili smuti. Ovo ulje je odlično i za negu kože i kose. Hrani kožu, daje joj potrebnu vlažnost, a kosu čini mekšom i jačom.

Recept: Pomešajte kašiku hladno ceđenog  kokosovog ulja sa kašičicom ricinusovog ulja i blago zagrejte. Utrljajte u vlasište, umotajte toplim peškirom i ostavite najmanje jedan sat, a nakon toga kosu operite.

Kokosov šećer

Kokosov šećer ima jedinstven ukus i aromu a zbog nižeg glikemijskiog indeksa je dobra zamena za komercijalne vrste šećera. Može se koristiti i u tretmanima za negu kože. Napravite sami egzotični piling za kožu sa kokosovim šećerom i uljem. Šećer će ukloniti mrtve ćelije a kokosovo ulje će nahraniti kožu.

Recept: Pomešajte kašiku kokosovog ulja sa 40 g organskog kokosovog šećera i dodajte 6 kapi eteričnog ulja pomorandže. Dobro izmešajte. Nanesite na vlažnu kožu tela, blago umasirajte a zatim se istuširajte.

Kokosovo mleko

Mleko prefinjenog ukusa i mirisa koje možete i sami napraviti od rendanog kokosa. Može se koristiti prilikom pripreme poslastica, smutija, frapea...

Kokosovo brašno

Pravo kokosovo brašno nije isto što i rendani kokos. Dobija se od osušenog i odmašćenog kokosovog mesa. Odlična je alternativa za brašno žitarica, a može se kombinovati i sa drugim vrstama brašna.  Ne sadrži gluten ni fitinsku kiselinu. Koristi se za pripremu hleba, peciva, poslastica, umaka i variva.

POSETITE NAŠ E-SHOP