Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
NAJBOLJE POSNE ZAMENE ZA JAJA

NAJBOLJE POSNE ZAMENE ZA JAJA

Uloga jaja u receptima je da povežu sastojke ali i da obezbede  finu teksturu testa. Ukoliko ne želite da se ni  tokom posta odričete svojih omiljenih jela u kojima se nalaze jaja možete ih zameniti na više načina. Tekstura će biti nešto drugačija od one na koju ste navikli, ali to zavisi pre svega od vrste jela i količine jaja koja je predviđena u receptu.

Semenke lana

Sameljite jednu kašiku lana i pomešajte sa 3 kašike vode. Ostavite da odstoje desetak minuta a onda dodajte u željenu smesu. Sluz iz lana će povezati sastojke.

Čia seme

Čija semenke se mogu koristiti cele ali bolji efekat se postiže sa samlevenim. Postupak je isti kao i sa lanenim semenom. Dobićete želatinoznu smesu koja će zameniti jaje.

Psilijum

Psilijum ili seme indijske bokvice je sjajno sredstvo za brzo zgušnjavanje hrane i odlična zamena za jaja. Jednu kašiku psilijuma pomešajte sa kašikom vode.

Ove zamene su univerzalne i možete ih koristiti kako u slanim tako i u slatkim receptima, dok su neke primenjive samo za slatka, odnosno slana jela. Tako na primer pire od voća je pogodan za pripremu kolača. U tu svrhu možete koristi pasiranu bananu ili pire od jabuke. Od suvog voća poput urmi, suvog grožđa ili šljiva se takođe može dobiti pire ako se izmiksa sa malo vode. Za slana jela se koristi krompir pire ili izgnječeni tofu. Pire od bundeve i batata se može upotrebiti i u slatkoj i u slanoj varijanti. Četvrtina šolje pirea je zamena za jedno jaje.

Za dizana testa koristite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu pomešanu sa sirćetom. Zamenu za jedno jaje ćete dobiti ako pomešate pola kašičice sode bikarbone ili praška za pecivo sa kašičicom sirćeta i kašičicom vode.

Ipak, imajte na umu da u pojedinim receptima ove zamene neće biti primenjive. Tortu sa deset jaja svakako nećete moći da napravite,  ali mafini i palačinke će biti podjednako dobri kao i sa jajima. Posne ćufte i pljeskavice takođe ćete bez problema napraviti koristeći neki od navedenih predloga.

 

POSETITE NAŠ E-SHOP