Vaš pregledač ne podržava Java Script, omogućite ga za punu verziju sajta. Your browser doesn't support Java Script, enable it for full version of website.
BURGERI OD KINOE: POBOLJŠANI RECEPT

BURGERI OD KINOE: POBOLJŠANI RECEPT

Kinoa je moja omiljena žitarica. Ne sećam se tačno pre koliko godina se kinoa pojavila u našim radnjama, ali znam da mi je pre nje favorit bilo proso. Ali, kada sam probala kinou dogodila se ljubav na prvi zalogaj.  (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

Ne znam da li se to dešava i vama, ali ja ponekada toliko eksploatišem neku namirnicu da mi na kraju i sama pomisao na nju izaziva  mučninu.  Normalna reakcija na prezasićenje, čak i kad su u pitanju  stvari koje volimo. Upravo to mi se dogodilo sa kinoom. Jedno vreme sam je  vrlo često koristila, došlo je do zasićenja, pa sam odlučila da napravim malu pauzu. Ta mala pauza se pretvorila u prilično dug period.  A onda, nedavno, tražeći inspiraciju za novinu u jelovniku, setih se kinoe. Pauza je učinila svoje, uželela sam je se i ponovo vratila na trpezu.
Inače, mogu slobodno reći da je kinoa moja omiljena žitarica. Ne sećam se tačno pre koliko godina se kinoa pojavila u našim radnjama, ali znam da mi je pre nje favorit bilo proso. Ali, kada sam probala kinou dogodila se ljubav na prvi zalogaj.  Zaljubila sam se ne samo u njen ukus,  već i u sve karakteristike koje je čine idealnom namirnicom. Odličan  je izvor proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, ne sadrži ,,ozoglašeni’’ gluten te se lako vari, bogata je vitaminima i mineralima, pre svega gvožđem i kalcijumom. Brzo se kuva, lepo se kombinuje sa gotovo svim namirnicama - voćem, povrćem, mahunarkama. Pruža velike mogućnosti za pripremu različitih jela ali i poslastica. Namirnica kojoj se nema šta prigovoriti, osim možda cene. Ali trebalo bi  uzeti u obzir da prilikom kuvanja kinoa dosta nabubri i tri puta uveća masu, što znači da ćete od samo jedne šolje dobiti priličnu količinu.
Tokom leta sam je pripremala na više načina, ali najčešće kao obrok salatu u kombinaciji sa povrćem. Ovo je bio moj idealni ručak za vreme tropskih temperatura koje su nas pratile ovog leta. Bez mnogo stajanja pored šporeta dobila bih zdrav, ukusan i zasitan obrok. Kada bi vrelina malo popustila, koristila bih kinou kao nadev za punjenje paprika, tikvica ili patlidžana. Pre sam u ovu svrhu upotrebljavala proso, ali fini mali diskovi kuvane kinoe su za razliku od prosa nekako hrskavi. I dok proso zna ponekad da se slepi, kuvana kinoa mi je uvek rastresita i vazdušasta. 
Recept koji ću vam sada dati je nastao slučajno. Bila je to improvizacija, ili bolje rečeno  adaptacija recepta koji sam pronašla u jednom časopisu. Sastav mi je bio od samog početka sumnjiv, ali sam rešila da ga isprobam. Ispostavilo se da su sumnje bile opravdane, jer uprkos mom trudu i pokušajima, od datih sastojaka jednostavno nije bilo moguće napraviti burgere. Podsetilo me je na figure od peska koje smo moja mala sestričina i ja pravile na plaži. Ukoliko pesak ne bio dovoljno vlažan, figure bi se jednostavno raspale. Slična situacija je bila i sa ovim burgerima dok nisam recept malo preuredila. Evo moje (proverene) verzije.

Burgeri od kinoe

1 šolja kinoe (200ml)
1 manja tikvica
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
2-3 čena belog luka
1 jaje
prezle*
himalajska so, biber, peršun
hladno ceđeno maslinovo ulje

Kinou dobro operite a zatim je prelijte sa tri šolje vode i stavite da se kuva. Kada voda provri, smanjite vatru i lagano je krčkajte 10-15 minuta. Izrendajte tikvicu i ostavite oko 20 minuta da pusti vodu, a nakon toga je dobro ocedite. Izrendajte šargarepu, a obe vrste luka sitno iseckajte. U prohlađenu kinou dodajte povrće  i jaje. Prezlu dodajte po potrebi kako bi masa bila dovoljno kompaktna. Na kraju dodajte začine. Formirajte rukama burgere i slažite ih u odgovarajući pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok lepo ne porumene. Svaki burger premažite maslinovim uljem. Lepo se slažu uz neki preliv, na primer od tahinija i jogurta.

*Umesto prezli možete koristiti mlevene ovsene pahuljice.

POSETITE NAŠ E-SHOP

Izvor: zdravahrana.com